Foto van het Labyrinth in het Museumbos in Almere Haven

Titia Frieling & Els Scholtes

Labyrint vormt een wandelroute over een met 368 haagbeuken beplant dijkje in de vorm van de oudste labyrintvorm die in Europa is gevonden, gekrast in de uit 550 v. Chr afkomstige 'Hollywoodstone'. De wandeling tot het midden duurt iets minder dan een half uur. Vanuit het centrum kan men teruglopen of het labyrint verlaten. Als het bladerdak gesloten is, zal de ondergroei verdwijnen.

Bos der Verandering in het Cirkelbos in Almere

Ronald Buiting

Bos der verandering transformeert geleidelijk van kleur volgens een bepaald ontwerp. In de loop van 25 jaar verdwijnen de bestaande groene tinten volledig om plaats te maken voor rood gekleurde boom- en struiksoorten. Het resultaat is een vlammend rode hectare in het groene bos.

Zalm in Blik, Almere Haven

Ruud van den Bosch

Bij Zalm in blik staan als markering op de vier hoeken vijf meter hoge eikenhouten palen. Binnen deze begrenzing wordt het bos overgelaten aan natuurlijke processen. Bezoekers kunnen rondom het perceel wandelen over een brede strook die van paal tot paal wordt vrij gehouden.

Berg, van Paridon X de Groot

Stichting Bosland/Grondbank Nederland

Almere Boven is een heuvel met een doorsnede van een hectare van ongeveer dertig meter hoog. Er gaat een wandelpad omhoog in een spiraalvorm zodat men over de boomtoppen stad en landschap kan bewonderen. Bovenop is de gedenksteen voor de Peetvaders van Almere, ontworpen door de kunstenaar Gijs Frieling. De banken zijn het ontwerp van de kunstenaar Sajoscha Talirz.

Vlierbomenbloesembessenbos

BastiaanVlierboom

Vlierbomenbloesembessenbos bestaat uit een boomgaard met verschillende grote vlierbomen en een plantage met vlierstruiken. In de boomgaard kan men heerlijk picnicken. De bloesem en de bessen van de bomen, maar ook van de struiken in de plantage, kan men vrij oogsten voor vlierproducten, zoals limonade en jam. 

Vlierbomenbloesembessenbos

Boto van der Meulen

In Tempo wordt gedurende honderd jaar ieder jaar een lindeboom geplant. Steeds wordt onder deze boom een fles met een boodschap begraven. Na deze periode van honderd jaar wordt de oudste boom omgehakt en de fles geopend. Een cyclus kan beginnen.

In eenzaamheid

Birthe Leemeijer

Aan het eind van een steeds smaller wordend pad is de ingangspoort tot In eenzaamheid. De deur in deze poort kan aan de binnenkant worden afgesloten. Rondom het perceel is een strook ondoordringbare beplanting aangelegd zodat de bezoeker zeker weet dat hij de enige aanwezige is. 

Founding Fathers Almere

De gemeente Almere wil een gedenkteken oprichten voor de Peetvaders van Almere. Vanaf het prille begin stond het landschap centraal bij het ontwerpen aan Almere. Boven op is landschap en stad straks goed te zien, een uitgelezen plek voor plaatsing van dit monument. De opening is gepland eind 2017.