Stand van zaken 2017

2017 is het jaar van Almere Boven

Er is door vele partijen hard gewerkt om de berg met het Monument voor de Peetvaders van Almere op zaterdag 23 september te openen.

Opening van de Berg op 23 september 2017

Dansers tijdens de opening van de Berg op 23 september 2017

Het beheer van het Museumbos begint vorm te krijgen. Staatsbosbeheer en Bosland werken hierin goed samen. Het Bos der Verandering maakt dit jaar haar naam waar: groene bomen worden vervangen door rode. Er is i.s.m Staatsbosbeheer en de Heidemij een nieuwe folder gemaakt.

Boven op de berg

Labyrint

Op 19 mei 2007 is de eerste symbolische spa in de grond gestoken voor de aanleg van Labyrint. De realisatie is mogelijk dankzij het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland. De geulen en dijken zijn gegraven en in het voorjaar van 2008 zijn de 368 haagbeuken op de dijken geplant. Het is al mogelijk over de dijk de route te lopen. De haagbeuken - de boomvariant - worden steeds weer opgesnoeid zodat je er onderdoor kunt lopen. De route is 1 kilometer, ongeveer 30 minuten lopen.
 

Voortgang van Zalm in blik

Bos der verandering

Eenmaal in de vijf jaar worden bomen en struiken met rode bladeren of takken ingebracht. Hiervoor worden nieuwe 'gaten' uitgekapt. In 2017 wordt dit voor de tweede keer gedaan.
 

Voortgang van Zalm in blik

Zalm in blik

Langs de grenspalen kan rondom het perceel worden gewandeld over brede stroken die worden vrij gehouden.

Almere Boven

Eind december 2008 is begonnen met het aanvoeren van grond uit de omgeving die verplaatst moet worden. Nu in 2017 is de hoogte van 30 meter bereikt. Bovenop is een monument voor de Peetvaders van Almere dat is ontworpen door Gijs Frieling, met banken van Sajoscha Talirz. Volgens plan is het monument eind 2017 onthuld.

Almere Boven

Almere Boven van boven

Vlierbomenbloesembessenbos

Vlierstruiken zijn aantrekkelijk voor reeën. Om nieuwe struiken te planten zijn beschermingsmaatregelen nodig. Er zijn al heel wat jonge struikjes opgegeten.

Tempo

Voorjaar 2014 worden de lindebomen van 2013 en 2014 geplant in Tempo. De naamgevers en schenkers van deze bomen zijn: De Vrienden van de Paviljoens en Stad & Natuur Almere. Er zijn inmiddels 30 lindebomen geplant.

Bomenplantdag Museumbos 2014

Op 25 mei 2013 werd op 'Berg'  het Project Silent Sky / Walking Trees van de kunstenaar Rob Sweere uitgevoerd.

KIDD in het Museumbos

Basisschoolklassen bezoeken het Museumbos in Almere en krijgen kunsteducatie van kunstenares Chantal de Wolde en landschapsarchitect Boto van der Meulen. De bijeenkomst is in het kader van kunsteducatie voor scholen georganiseerd door KIDD en het theatergezelschap de Bonte Hond.

Het Museumbos van boven

In Eeenzaamheid, ontwerp in het Museumbos

In eenzaamheid

De bakstenen muur met de toegangsdeur is voorjaar 2012 geplaatst. Op 12 mei 2012 is het ontwerp feestelijk geopend en is sinds die tijd te bezoeken. Een bos voor één persoon.De vrienden van Museum de Paviljoens bezoeken het Museumbos in het kader van 'Mapping Flevoland' op zondag 2 september 2012. De ontwerpers Boto van der Meulen en Birthe Leemeijer geven een toelichting bij hun ontwerp.

In eenzaamheid

Op 12 mei 2012 werd het kunstwerk 'In eenzaamheid'  van Birthe Leemeijer door wethouder Adri Duivesteijn geopend

Berg

Op 25 mei 2013 werd op 'Berg'  het Project Silent Sky / Walking Trees van de kunstenaar Rob Sweere uitgevoerd.

Museumbos: Labyrint 'opkronen'

In het Museumbos in Almere is een labyrint, een groen kunstwerk, in wording. Op dijkjes ligt een wandelroute begeleid door 368 haagbeuken. Dit filmpje is een verslag van het opkronen van de haagbeuken op een natte ochtend in oktober.

Werken aan de Berg